Engagement design
Montako bisnesääsjuusual palsua korporaatiokonsultti ehtii elämänsä aikana istua? Ja katsoa niissä tyhjin silmin läppäriään tai hyvällä onnella neukkarin ikkunasta urbaania maisemaa? Nähdä elämänsä valuvan turhana pois kuin väärään suuntaan virtaava venäläinen joki?
Jos saisin itse päättää palsun aiheen, digi olisi hyvä sellainen. Sen äärellä voi puhua niin kaikesta ja laittaa äänensä kuuluviin vailla pelkoa vastuusta ja seurauksista. Sangen viihteellistä siis, jos sellaisesta tykkää.
Vt. toimari oli lukenut ajatukseni (ziisus, tätä ei oikeasti tapahdu!) ja kyhännyt matkallaan neukkariin kömpelön alustuksensa. Sitten jo intohimot roiskahtivat ulos luukuista, joita myös suiksi sanotaan.
– Digi vaatii rohkeutta, avoimuutta!
– Eniten muuttuu muutos! Uskalla uskaltaa!
– Innostu intohimoisesti! Opi virheistäsi!
– Strategia on ankaria valintoja, digi ytimeen ja valitkaa CDO!
– Rakennat itse oman tulevaisuutesi. Strategia on verbi.
– Jos yritys ei kasva, se mätänee.
– Vanhat bisnesmallit ei toimi enää! Uudistu heti, viis CAPEX:sta.
– Kannattaisi miettiä asiaa laatikon ulkopuolelta!
– Laatikon ulkopuolelta katsottuna muutos alkaa sisältä!
– Kannattaisi jalkautua asiakasrajapintaan.
– Ole se rajapinta, jonka haluat maailmassa nähdä! Ja uskalla uberisoitua.
– Data on uusi öljy!
Kun innokkaimmat olivat saaneet keuhkonsa tyhjennettyä, seurasi hetken suvantovaihe. Tosin vt. toimarin karjaisulla oli varmaan osuutta asiaan:
– Nyt jätkät saatana meette ulos merkkaamaan reviirinne!
Niin meidän maan hiljaiset insinööritkin pääsivät ääneen.
– Tänäänkin moni johtoryhmä tuijottaa datasta revittyjä raportteja. Eikä osaa tehdä mitään. Niin kuin me tässä ja nyt.
– Ei osata tai kerätään aivan väärää dataa. Monikohan hyödyntää edes aktiivirannekkeen tietoa?
– Ainakin omaa käytöstäni se on muuttanut. Nukun tunnin enemmän rannekkeen ansiosta.
– Pelillistäminen on niin 2012. Etenkin professuurin nimeksi. Ehdottaisin jotain ”engagement design”-tyyppistä, joka kestänee ajan hammasta paremmin kuin gamification.
– Pelialan kehityskaari tuntuu alkavan kaoottisesta alkukehitysvaiheesta, jossa into on tärkeämpää kuin prosessi. Jossain vaiheessa otetaan sitten entistä Nokian projektijohtajaa ja muuta pikkupomoa sinne. Mennään huonosta huonoon.
– Tietyt asiat pitää aina keksiä uudestaan. Ehkäpä sen vuoksi, että vain harva osaa ottaa opikseen muiden mokista. Siksi jotkut asiat on ensin tehtävä väärin itse, jotta ne osaa tehdä myöhemmin oikein.
– Mehän elämme dynaamisessa ja vuorovaikutteisessa maailmassa, jossa erilaisia toisiinsa vaikuttavia muuttujia on paljon. Jokaisen johtajan tehtävänä on johtaa organisaatiotaan tässä jatkuvassa muutosmyllerryksessä. Tämän logiikan mukaan kaikkia johtajia pitäisi siis nimittää muutosjohtajiksi!
Ymmärrätkö sinäkin nyt, mikä on digi?
(jatkuu)
By Jorma Vähäpysty