Punasaappaat

Jo matkalla töihin mieleni minun kävi kierroksilla. Ja syystä. Mistä ilmestyy näitä kaiken maailman puhevammaisia, jotka päästetään ääneen milloin missäkin ja minkäkin valtakunnan mediassa.

– Mynssen (München)

– Tsikako (Chicago)

Ei voi mitenkään olla mahdotonta oppia puhumaan!

Tai pysyisi siihen asti kotonaan, niin muutkin alle kaksivuotiaat tekee. Kyllä korpesi taas niin että syrämmestä otti.

Ja tietysti olin unohtanut, että olin ilmoittautunut aamupäiväseminaariin, joten jouduin kävelemään vielä toisen mokoman hulppeassa räntäsateessa.

Scandic-hotelli kutsui. Odotettavissa iloisia eli ärsyttäviä ihmisiä, eilisiä eväitä ja jonninjoutavia puheita. Seminaarin otsikkokin oli kuin jonkun toistaitoisen, markkinataloutta silmittömästi vihaavan ketaleen kyhäämä: ”Valmentavan kulttuurin rakentaminen” tai ”Johda kysymyksillä”.

  • Mitä sinne viivan alle on tarkoitus kirjoittaa, jos suuri osa päivästä menee turhanaikuiseen valmenteluun?
  • Jos meidän vt. toimari yrittäisi johtaa ketään meidän organisaatiossa kysymyksillä, niin mitäs luulette että tapahtuisi?

Kyllä, sekasin oltaisiin kuin 2×4. Eikä lataamo ole paikka, josta aina on paluuta.

Saavuin paikalle ja asettauduin auditoriossa huomaamattomasti taakse ja keskelle. Otin vielä varmuudeksi puhelimen esiin, niin ettei kukaan tulisi kysymään mitään kuin ehdottoman pakon sanelemana. En ymmärrä, miten ihmiset jaksavat

  • Kysellä toistensa olemattomia kuulumisia
  • Halailla tuttavallisesti aivan vieraita ihmisiä
  • Nauraa valtavaa myötähäpeää aiheuttaville anekdooteille

Löytääkö siihen yhtäkään järkevää tai edes perusteltua syytä? Ennen osattiin olla asiallisia. Ja jotenkin arvokkaita. Nyt ollaan livetty kaikkien rimojen ali niin että korvissa humisee. Kyllä olisin voinut vaan kuolla ja säästyä tämänkin näkemiseltä. Vaan ei, ei ota Herra omiaan(?) pois.

Sitten hän yhtäkkiä oli siinä. Punaiset pitkävartiset saappaat jalassa.

Hämmennyin aivan täysin enkä vielä koskaan tällä lailla. Musta tukka oli vedetty päätä myöten taakse, pähkinänruskeat silmät tuikkivat siroista kasvoista ja hento kaula huokui silkinpehmeän ihon aistillisuutta. Kaiken kruunasi sähäkän purppura mekko. Ja ne saappaat.

En ole nuorten naisten perään enkä miesten enkä kenenkään. En vaan. Minusta ihmiset ovat kiinnostavia, kauempaa. Lähempi tuttavuus on poikkeuksetta pettymys. Latteus huokuu vieraan hajuisesta hengityksestä kuin lahnan haukotus.

Mutta nyt en voinut kieltää itseäni:

olin kiimainen kuin sysmäläiseen pankkineitiin (näin ei varmaan saa enää sanoa?) rakastunut teinipoika. Kun millekään ei mitään voi.

Pomppasin pystyyn ja olin valmis ryntäämään hänen luokseen, panemaan kaikkeni peliin ja jos tarpeen, vaarantamaan ihan kaiken: maineeni ja elämäni. Tunteeni oli niin vahva: jos vain saisin noiden silmien loisteen omakseni, edes yhdeksi yöksi, olisin valaistu tässä ja seuraavassa elämässä.

Mutta tiedätkö: elämä sattuu eniten juuri sillä hetkellä kun kongi pelastaa.

Hänen miehensä ilmestyi paikalle. Silmieni edessä oli naiseuden täydellisyys, jonka poskea suuteli tuo töppöhönö. Miten tämä on mahdollista? Miten tuollainen vain vähän enkelistä seuraava voi valita elämäänsä tuollaisen kuvatuksen?

Mutta niin se on:

elämästä ei tiedä ennen kuin se puraisee sinua kuin kypsää hedelmää.

Istuuduin takaisin alas ja on kai tunnustettava, että turhanpäiväinen seminaari meni minulta näissä mietteissäni aika tavalla ohi.

Ajatella jos

  • Olisin langennut tuohon naiseen, jossa on tuollainen vakava vika
  • Olisin antanut itseni tuhota elämäni hetkellisen harhan vuoksi
  • En olisikaan minä vaan joku toinen

Onneksi tällaisissa ei-osallistavissa seminaareissa saa olla omissa oloissaan. Pyöriä sekavassa mielessään kuin leija pyörremyrskyssä, ja lopputuloksena saattaa joku työpaikalla kysyä, että oliko siellä mitään uutta.

(jatkuu)

By Jorma Vähäpysty

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s