Suomi-Filmi

Mitä se on kun ei saa istuskella rauhassa eriössäkään? Vt. toimari ryntäsi oven taakse ennen kuin ehdin saada tarpeeni tehtyä, asiani hoidettua & vapauduttua.

– Kuinka kauan olen puhunut sinulle siitä, että meidän X-projektimme tarvitsee projektipäällikön? Kauan. Ja nyt emoyhtiöstä vapautuu todellinen osaaja, joka on vielä syntyjään suomalainen: Tarmo Korsikoski.

Ei nimi miestä pahenna, mutta voi herättää pahoja enteitä.

Enkä ollut nytkään väärässä. Avoinna oli vain kysymys, voisiko tästä kehkeytyä painajainen. Oikeammin: antaisinko kehkeytyä.

– Sinä hoidat tämän koska a) projektiin on jo nyt käytetty resursseja enemmän kuin Stalinin kanavaan ja c) osaat alfana ja kielitaitoisena hoitaa Mr. Korsikosken niin, että me voimme osoittaa päättäväisyytemme hoitaa projekti joka tapauksessa ennenaikaiseen maaliin. Bueno?

– Sanoit että hän on suomalaissyntyinen? (ja mikä vittu oli kohta b)?)

– Joo, mutta joko häpeää juuriaan tai ei ole Lontoossa viitsinyt opetella äitinsä kieltä, joten kieli muuttuu täällä englanniksi ennen kuin hänen koneensa laskeutuu eli noin 55 minuutin kuluttua. ¿Me gustas tu?

– Vale, entonces.

Lähetin assarin kentälle ja mietin, että mitä vittua tämä taas oli. Jos tämä ei ollut jälleen yritys syöstä minua vallasta (MISTÄ??), niin jokin muu tässä mätti (MIKÄ?). Raavin niskaani ja kaivelin kynnenalustojani ja yritin näyttää fiksulta. Energiaa vievää.

Ehtisinkö käydä ottamassa pienet kahdet? Kyllä.

Onko huono ensivaikutelma, jos haisen viinalle? Kyllä.

Hetkeä myöhemmin paikallisessa ravitsemusliikkeessä sielunveljeni seurassa:

– Sanooko sinulle nimi Korsikoski mitään?

– Eipä sano. Mittee se on tehny?

– Paljon mutta ei vielä mitään. Silti kaikertaa jo etukäteen.

– Elähän hättäile. Annapa miehen sannoo käspäevee enne ku viännät hänestä kummempata elukkata.

– Näinkö meinaat? Ei sitte. Sulla kun on henkilökohtaisia suhteita sinne pääkonttoriin, niin kysele vaivihkaa, miksi se oikeastaan tulee tänne. Ei tällaiset ole koskaan mitään kädenojennuksia tai filantropiaa. Cui bono?

– Onko tämä sellane juudouvonanou?

– Just sellane. Kerrot vaan sen kammen, jolla väännän hänet takaisin sinne, mistä hän tuli.

– Niinku täällä tehhään pakolaesille?

– Juurikin niin. Yhdensortin pakolainen…. Ja tämä on tasa-arvon maa.

Kahdet piti ottaa ja kolme tuli otettua. Olen pientenkin suhteen ylisuorittaja, mutta oloni pysyy rentona. Ehdin pöytäni ääreen näyttämään ahkeralta, kun näin assarini pitävän ovea auki pukumiehelle. Mittailin häntä: kenkä 46, pituus noin 189 sukkasillaan, hyvin treenattua painoa vajaat 100.

Aika paha mutta ei riittävän paha. Eikä yhtään paha, jos olet sisilialainen.

– Tervehdys!

– Er… Hi, I’m Taamou.

Kätteleminen on eurooppalaista ja sivistynyttä. Siinä se tulee ihminen tutuksi. Ja minulle tutuksi tuleminen on sitä, että näen siihen, mikä ihmisessä on vialla. Kaikillahan on. Joskus sillä on väliä, useimmiten ei. Tässä tapauksessa oli. Vika asui syvällä ja oli vahva.

Mentiin neukkariin. Tarjolla oli herkkua monenlaista. Hän ei koskenutkaan niihin. Bingo!

Syöminen oli hänelle ongelma. Pelkäsikö hän syömistä?

– I heard you were in the army?

– Yeah, that’s right! I retiered as a major some years ago.

Tässä se oli, paketti oli ratkaisua vailla. Eli kohta hän astuu koneeseen ja matkaa takaisin. Tämä oli suoraan kuin huonosta Suomi-Filmistä, jossa majuri seikkailee Helsingin yössä ja jossa pehtoori osoittautuu agronomiksi.

Kotoutuminen on vaikeaa. Projekteita emme tarvitse. Omilla tullaan toimeen. Se on minun sanomani. Kuulostan persulta mutta en ole.

Siinä smooltookattiin hetki ja vahvistuin intuitiossani. Taamou oli väärässä paikassa, ja tietenkin hän oli itse siitä vastuussa.

Ei ongelmia voi paeta. Ei Suomeen.

Nyt täytyi vain ratkaista, miten kerron tämän vt:lle. Mutta siihen olen melkein ylipätevä.

(jatkuu)

By Jorma Vähäpysty

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s