Saunailta

Joskus juñorikonsulttina kuulin, että virmassa oli vietetty saunailtaa kerran kuussa. Kuten kaikki asiat, tämäkin oli aikanaan degeneroitunut ja unohtunut. Nyt vt. toimari toimettomuutensa eli muun tekemisen puutteen keskellä oli päättänyt uudistaa perinteen.

Vaikkei vt. ollut siunattu suurella järjellä, ei se sitä tarkoita, että hän olisi välttämättä järjetön. Mutta se, ettei ehdotettu sekasauna toteutuisi ennen kuin hänen kylmenneen ruumiinsa ylitse, sai minut heti miettimään tapoja nirhata hänet. Keksin monta.

Maltillisistakin saunajuomista saattoi päätellä, että virmalla meni edelleen taloudellisesti hyvin.

Muu hyvinvointi tarvitsisi toisenlaisen konsultin selittämään.

Istuttiin sitten saunassa. Ihmiset, joita konsultitkin periaatteessa ovat, voidaan jakaa partaveitsellä kahteen ryhmään. Niihin, jotka puhuvat työasioita saunassakin ja niihin, jotka eivät puhu työasioita(kaan).

– Maa, vesi, tuli, ilma – siinä on kaiken konsulttityön perusta.

– Pitäisikö käsittää ennen kuin voi jalkauttaa?

– Kenestä te puhutte?

Jos joku luulee, että ilta toisi viisauden, ei tiedä, millainen on konsultin sielunelämä. Mitä kauemmin konsultti on samassa tilassa samojen ihmisten kanssa, sitä epäluuloisemmaksi konsultti tulee. Tämä tapahtuu automaattisesti, se on refleksi, jonka koulutus ja taistelukokemus kentällä tuottavat. Siksi kaikki vähitellen hiljeni, ihmiset eristäytyivät toisistaan ja olivat kuin eivät olisikaan.

Mutta kaikkea hallitsee valppaus kuin syysillan tihenevä tunnelma.

Näin jäin yksin saunaan. Hiukopalana toimineet cheddarjalopeenot (kitupiikki vt!) olivat keränneet niin paljon ylimääräistä ilmaa vatsaani, että oloni oli tukala. Mutta välittömästi kun ajattelinkin helpottaa oloani, kuulin pääni sisällä äitini äänen:

– Saunassa ollaan kuin kirkossa.

Jouduin vedenjakajalle, tunsin sen. Oliko aika itsenäistyä äitini sisäisestä vallasta? Vai jatkaa äitini viisauksien valossa tämän maallisen polkuni tallaamista?

Ennen kuin tietoinen päätökseni ehti mukaan, oli Nagasagin varjoonsa jättävä kaasupilvi täyttänyt saunan. Jäädäkö miehekkäästi saunaan vai paeta? Vastaus oli hihittely tyhjässä saunassa, kun tajusin äitini jääneen pierun varjoon. Vanhaksi tuleminen on pelottavaa: milloin tahansa alkoholi & yksinäisyys voi syöstä reunan yli.

Olin vapautunut elämään miehisyyttäni & vaarana vain järkeni menettäminen.

Nyt oli osattava päättää, mitä tällä uudella mahdollisuudellani tekisin. Samassa tiesin vastauksen kuin aikoinaan J. Kuoppamäki: punainen ja keltainen.

Kaikki jäljelle (jälkeen?) jääneet istuivat kattoterassilla, josta oli upea näköala kaupungin ylle.

– Kuulkaas, veljet!

He katsoivat minuun kuin vähä-älyiseen, mikä kertoi enemmän heistä kuin minusta.

– Meillä on uusi tehtävä! On uskallettava olla tasapäinen.

He katsoivat toisiinsa, mikä kertoi heistä enemmän kuin minusta.

– Mutta sitähän me olemme jo!

– Eieieiei! Emme ole. On uskallettava mennä sinne, missä ei ole enää kilpailua eikä kukaan ole toista parempi.

Se tunne kun ei itsekään usko puhuvansa sitä, mitä puhuu.

Puhuu vastoin kaikkea sitä, miten on koko ikänsä ja uransa toiminut. Tajusin hurmahenkisyyteni: se johtui syvästä kiihtymyksen tilasta, mikä puolestaan johtui Suuresta Vapautumisesta.

Olin vapaampi luopumaan egostani kuin tiesinkään olevani.

– Tämä on oikeutettua uskoa siihen, että parhaiten autamme ihmisiä sillä, että lakkaamme puolustautumasta muulla kuin avoimuudella ja nykyaikaisella myötätunnolla. On totuuden hetki ja me saamme todistaa sitä.

Näin että he lähestyivät minua, kuin ottaakseen kiinni vaarallisen mielipuolen.

Mutta minä näin valon. Ja se valo tuli pimeydestä. Olin Jerry MacGyverin inkarnaatio. Visioni kertoi, että saisin matkalle mukaani hr-osaston yksinhuoltajan, Kaijan, vaikka kaikki muut nousisivat minua vastaan.

Visiota kohti.

 

(jatkuu)

By Jorma Vähäpysty

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s